Oyun Terapisi

 Çocuklar duygularını yetişkinler gibi anlamlandıramadıkları gibi duyguları hakkında da yetişkinler gibi konuşamazlar. Bu nedenle yetişkinlerle yapılan çalışmalar çocuklarla uygulanamayabilinir.. Oyun terapisi çocukların ihtiyaç ve problemlerini ifade etmelerine yönelik oyuncaklar sunarak onlara kendilerini ifade edecekleri bir ortam sunmayı amaçlar. Çocuk yaratacağı oyuna uygun duygusal sorunlarını yansıtan oyuncakları seçer ve yaşadığı olayları yeniden yaratarak bu tecrübelerini değiştirme fırsatını bulur.

 

Bu bağlamda oyun, çocuğun yaşadığı içsel çatışmaların, kaygi ve korkularin, fantezilerin sahne aldığı ve çözümlendiği bir ortamdır. Bu süreçte danışan çocuğa eşlik eder, onun içsel deneyimini dillendirir ve çözüm üretmesine yardımcı olur.

 

Oyun terapisinde ailenin katkısı en önemli unsurdur. Aile ve oyun terapisti arasındaki görüşme düzenli olarak devam eder ve terapist ailenin günlük yaşamda çocuğunu nasıl destekleyebileceğine ilişkin önerilerde bulunur. Oyun terapisi travma, yoğun kaygı ve endişe, dikkat eksikliği, dürtüsellik, sosyal içe kapanıklık, kendine güven gibi pek çok konuda psikolojik destek sağlamada oldukça etkili bir yöntemdir.

Resim
X